• Zelená škola

          Zelená škola je environmentálnovzdelávací program určený pre materské, základné, stredné a špeciálne školy, ktoré chcú zmeniť seba a svoje okolie. Cieľom programu je podpora školských komunít, v ktorých si ich členovia vyskúšajú čaro i nástrahy spolupráce. Žiaci s pomocou učiteľov a rodičov riešia reálne potreby svojej školy a okolia, čím pomáhajú k pozitívnej zmene. Učiteľ je v programe vnímaný ako sprievodca, ktorý pomáha viesť školu cestou zmeny.

          Pri oceňovaní škôl sa zohľadňuje miera zapojenia žiakov, rozvoj ich samostatnosti, realizácia kvalitných environmentálnych aktivít a úspešnosť realizácie 7 krokov. Predpokladom pre získanie titulu „Zelená škola“ je kvalita proenvironmentálnej výučby a aktivít, ktoré škola navrhla a realizovala, miera participácie a individuálny posun školy. Škola je hodnotená za pozitívnu zmenu v oblasti spolupráce so žiakmi, pedagogickým a nepedagogickým personálom školy, rodičmi a obcou a za úspešnú realizáciu environmentálnych a vzdelávacích aktivít naplánovaných v environmentálnom akčnom pláne.

          Certifikát programu Zelená škola má platnosť dva školské roky a diplom Na ceste k Zelenej škole má platnosť jeden školský rok.

          Ako sa stať Zelenou školou? Splniť sedem krokov k Zelenej škole.

          1.KOLÉGIUM ZELENEJ ŠKOLY

          Získajte priateľov

          2.ENVIRONMENTÁLNY AUDIT ŠKOLY

          Zistite, ako je na tom vaša škola

          3.ENVIRONMENTÁLNY AKČNÝ PLÁN

          Zoraďte si vaše nápady

          4.MONITORING A HODNOTENIE

          Zhodnoťte, ako vám to na škole ide

          5.PROENVIRONMENTÁLNA VÝUČBA

          Zaujmite ostatných

          6.INFORMOVANIE A ZAPOJENIE KOMUNITY

          Zaktivizujte okolie

          7.EKOKÓDEX

          Zakreslite vaše hodnoty